loopbaanopstelling; slechts 3 stappen verwijderd van flow

We zitten in een workshop loopbaanopstellingen en een vrouw brengt de volgende vraag in. “Ik heb nieuwe toekomstplannen gemaakt, waar ik enthousiast over ben. Het vreemde is dat het, ondanks mijn enthousiasme over deze plannen niet stroomt. Het voelt stroperig en iets weerhoudt me ervan om in actie te komen. Wat dat is? Werkelijk geen idee. Ik zou het fijn vinden dit in een opstelling te onderzoeken. Wil je met me meekijken?”

Beginbeeld

We stellen een representant voor de vrouw op en een voor haar plannen. De representant voor haar plannen krijgt meteen hoofdpijn en voelt zich klein, eerder een kind van een jaar of 12. Dit raakt de representant van de vrouw. Ook zij heeft hoofdpijn, voelt een golf van verdriet opkomen die ook weer verdwijnt, en vooral ongemak. Omdat dit geen familieopstelling is, laten we deze informatie even voor wat het is en gaan we verder op onderzoek uit naar de blokkade.

Blokkade

We stellen de blokkade op en deze neemt achter de vrouw plaats. De blokkade is in aanvang nieuwsgierig en heeft het naar zijn zin. Voor de vrouw is de blokkade niet zichtbaar maar wel voelbaar; ze voelt een oordeel. Een representant kan tijdens de opstelling transformeren in iets anders. Zo zien we hier dat de blokkade is getransformeerd in haar familie. De vrouw wijst naar haar plannen en zegt tegen haar familie: “Kijk dit zijn mijn plannen. “De familie reageert niet, waardoor de vraaginbrenger zich afgewezen en zelfs vernederd voelt.

Inzicht

We verwisselen van plek, om de vrouw te laten voelen hoe het op de plek van haar familie is. De familie is trots op haar en heeft niet de behoefte haar hierin te bevestigen. Het is gewoon goed zo. Deze interventie levert de vrouw nieuwe informatie op waardoor ze opgelucht kan ademhalen. Ze kan nu haar eigen plek innemen.
We gaan terug naar de plek van het niet stromen. Ook hier is het een en ander veranderd. Door eerdere interventies is de stroperigheid verdwenen. De vrouw wil nu weten hoe het met haar plannen is gesteld. Haar plannen spreken het volgende uit:” Je mag ons uitproberen. Speel maar met ons. Jíĵ moet als eerste in beweging komen, wij niet!”

Effect
Deze opstelling heeft hooguit een kwartier geduurd en de vrouw veel duidelijkheid verschaft over het feit dat ze last had van een beperkende overtuiging. Onbewust is er iets aangeraakt in haar systeem. Vanuit respect voor de werking van het systeem laten we dit. We gaan er achteraf niet over praten en duiden. De vrouw is op een diepere laag geraakt en dit werkt door in haar onderbewustzijn. Je kunt het vergelijken met een druppel water die het wateroppervlak raakt. Er bewegen allerlei cirkels vanuit deze ene druppel mee. De cirkel wordt daardoor groter en groter totdat er een nieuw evenwicht is ontstaan en het systeem weer in balans is.

 

Resultaat
Dit is precies wat een loopbaanopstelling bewerkstelligt. De onderstroom( onderbewustzijn) beïnvloedt de bovenstroom voortdurend. Een opstelling geeft je dus letterlijk een kijkje in je onderbewustzijn. Daar legt ie, in deze situatie, een beperkende gedachte of overtuiging bloot die een blokkade vormt om in beweging te komen. Middels interventies wordt duidelijk wat deze blokkade is. In deze loopbaanopstelling was de wisseling van plek al voldoende om de blokkade op te lossen. De loopbaanopstelling eindigt met het volgende beeld: de vrouw stapt op haar plannen af en neemt hen aan de arm mee de toekomst in.

Ook benieuwd geworden naar hoe het in jouw loopbaan weer gaat stromen? Op 24 november organiseer ik een workshop loopbaanopstellingen. Wil je er bijzijn? Meld je dan aan via mijn contactformulier.

 

Deel dit bericht: