Een helende reis voor vrouwelijke slachtoffers van seksueel misbruik

Je lichaam bewonen

Door de ochtend te beginnen met een meditatie zet ik een eerste stap om geaard de dag in te gaan. Vervolgens probeer ik contact te maken met mijn gevoel. Een goed begin is het halve werk toch? Ondanks mijn goede voornemens kom ik er soms aan het einde van de dag achter dat ik de dag heb geleefd zonder mijn lichaam te bewonen. Herken je dat?

Een van de meest voorkomende overlevingsstrategieën van slachtoffers van seksueel misbruik is uit het lichaam gaan en het gevoel blokken. Met gemak zitten we in ons hoofd en leven als het ware vanuit een hoofd op een stokje. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat het hele lichaam bewonen geen vanzelfsprekendheid is. Laat staan om contact te maken met onze bekkenbodem en onze eigen seksualiteit.

Overlevingsstrategie

Hoe bizar is het dat je als slachtoffer van misbruik de onveiligheid en angst vanuit je jeugd in iedere cel van je wezen opslaat en dat je vanuit deze overlevingsstrategie op de wereld om je heen reageert. En dat je, zonder dit bewustzijn, aanneemt dat dit een hele normale reactie is, terwijl je in je huidige situatie allang veilig bent. Deze overlevingsstrategie is vooral vroeger dienend geweest en heeft ervoor gezorgd dat je het als slachtoffer hebt overleefd. In Nederland leven we gelukkig niet in een oorlogsgebied en over het algemeen dreigt er geen permanent gevaar. Er bestaan gelukkig hele liefdevolle mensen, collegae en fijne vrienden. Toch reageer je nog steeds vanuit dezelfde overlevingsstrategie. Wat te doen als je overlevingsstrategie niet meer helpend is en je in de weg gaat zitten ?

Het verleden aankijken

Emdr kan een uitkomst bieden. Het is een bewezen effectieve behandelmethode bij opgelopen trauma’s als seksueel misbruik. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een methode die trauma’s van hun emotionele lading ontdoet, zodat onveilige situaties niet meer automatisch tot angst, verkramping, wantrouwen en een negatief zelfbeeld leiden. Na iedere emdr bijeenkomst kan je lichaam reageren op de behandeling. Belangrijk is deze reactie ook serieus te nemen en er liefdevol mee om te gaan.

Kiezen voor volwassenheid

Als volwassenen kunnen we geen aanspraak meer maken op onze ouders. We kunnen niet eisen dat onze tekortkomingen als nog door hen worden ingewilligd. Als we dat wel doen, blijven we zowel slachtoffer als behoeftig kind in plaats van dat we de volwassen positie innemen. We mogen ervan uitgaan dat onze ouders, gezien hun lot, het beste hebben gegeven dat er te geven was. Dit aannemen en de rest wat we menen te kort te zijn gekomen aan onszelf geven, is een belangrijke stap om uit het slachtofferschap te stappen en te blijven. (Bron: Zinnen die de ziel raken van Elmer Hendrix)

Moederschap

Slachtoffers van seksueel misbruik hebben vaak niet geleerd datgene aan zichzelf te geven wat ze hebben gemist. Ze weten niet hoe ze zichzelf veiligheid, vertrouwen, liefde, troost of een positief zelfbeeld kunnen geven. Ze hebben niet geleerd een eigen moeder voor zichzelf te zijn. Als je moeder bent en kinderen hebt, kijk dan hoe je een liefdevolle moeder voor je kinderen kunt zijn en doe dat ook voor jezelf. Mijn drie dochters spiegelen mij in mijn moederschap. Ze leren me alle drie, ieder op een eigen wijze een liefdevolle moeder te zijn.

Troost

In een emdr sessie kan de therapeut interventies toepassen waarbij je als volwassen cliënt jezelf als kind kunt troosten. Door een beeld uit het verleden binnen te stappen en het kind van vroeger toe te spreken. Bij deze interventies kan je het kind vertellen dat het bij jou als volwassene nu wel veilig is, dat ze je kan vertrouwen, dat je haar komt troosten en liefdevol komt omarmen. Dat ze het trauma niet alleen hoeft te dragen. Door het wantrouwen dat je als kind hebt opgelopen, kan het zijn dat je deze interventie als kind niet direct kan aannemen. Liefdevolle herhaling zorgt er op een gegeven moment voor dat dit echt bij het slachtoffer binnenkomt en ze zich aan jou toevertrouwt. Dan kan je jezelf als kind troosten en in je armen sluiten.

Tot Slot

Er zijn uiteraard vele wegen die naar Rome leiden. Haptonomie, emdr, familieopstellingen, therapie, en yoga waren voor mij de juiste weg. Welke weg je ook kiest, kies een weg die bij jou past en iedere stap is een zinvolle stap in de goede richting.

Wil je weten wat familieopstellingen voor jou kunnen betekenen? http://www.mitilleverheldert.nl/familieopstellingen-voor-werkende-vrouwen-in-nijmegen/

Deel dit bericht: